Mooie tulpen niet in trek

TulpenDit jaar stonden de tulpen en narcissen en andere bolgewassen extra groot en mooi. Ik denk omdat het zo veel geregend heeft. Daarna kwam de zon en was het zo’n week of drie heel warm, zomers weer. De tulpen stonden te stralen, rood en geel en met franje. Ik vond ze prachtig, maar de bijen niet.

Mooi maar onaantrekkelijk

Ik zat op mijn terras te kijken naar die pracht en zag de bijen af en toe landen op zo’n mooie tulp. Zoemend liep hij of zij dan over de buitenkant van de bloem, maar ging echt niet naar binnen naar het hartje toe. Daarna vloog hij naar de sleutelbloemen, die toch veel kleiner zijn en onopvallender. Gek dat die sleutelbloemen echt in trek waren en die mooie opvallende tulpen niet.

Gif?

Een tijdje bleef ik kijken, maar steeds was het hetzelfde: de kleine, onopvallende bloempjes, ook bijvoorbeeld het maarts viooltje, kregen de hele tijd bezoek van de zoemende bijen en hommels en ze lieten allemaal de tulpen staan. ‘Hoe zou dat nou komen?’ dacht ik. Tot ik op het idee kwam dat de tulpenbollen waarschijnlijk bespoten zijn door de teler. Ik weet het niet zeker natuurlijk, maar ik ga volgend jaar toch op zoek naar natuurlijke, onbespoten bollen. Ik wil niet dat de bijen vergiftigd worden.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.